Ga voor Grafeen

Wat is grafeen?

Structuur Grafeen

Artistieke illustratie van de grafeenmolecule Grafeen is een stof waarvan het belang in de technologie toeneemt. Het bestaat uit zeshoekige ringen van koolstofatomen, een van de belangrijkste en meest overvloedige elementen in de natuur. Koolstof is bijvoorbeeld essentieel voor het leven zoals wij dat kennen en is ook het bestanddeel van veel mineralen en veel brandstoffen (olie, steenkool, gassen zoals butaan en propaan, enz).

Koolstof (C)

Koolstof is bijvoorbeeld essentieel voor het leven zoals wij dat kennen en is ook het bestanddeel van veel mineralen en veel brandstoffen (olie, steenkool, gassen zoals butaan en propaan, enz).

In dit artikel zullen we zien wat grafeen is, wat de belangrijkste fysisch-chemische eigenschappen ervan zijn en wat de meest opvallende toepassingen zijn.


Alles over grafeen: waarvoor wordt het gebruikt, de gevaren en bijwerkingen

Grafeen kent meerdere toepassingen op het gebied van elektronica, informatica of de bouw. Baskenland en Castilla y Leon hebben FFP2-maskers van grafeen teruggetrokken; i.v.m. mogelijke longrisico’s.

Het gebruik van grafeen op het gebied van elektronica begint uit te breiden, met name in beeldschermen en batterijen.

Wikipedia: Grafeen is een lamellair materiaal dat wordt gevormd door koolstofatomen en wordt verkregen uit grafiet. Het heeft onder meer de volgende eigenschappen: het is hard, soepel en het geleidt warmte en elektriciteit. Momenteel heeft het vele toepassingen op het gebied van de technologie.  Concreet bevat één millimeter grafiet drie miljoen lagen grafeen, een materiaal dat slechts uit één enkele laag koolstofatomen bestaat en dat een structuur heeft die lijkt op die van een honingraat, d.w.z. een zeshoekige vorm, aldus Graphenano, een bedrijf dat gespecialiseerd is in nanotechnologie.

Waarvoor wordt grafeen gebruikt?

Door zijn hardheidskenmerken wordt dit materiaal gebruikt voor talrijke toepassingen op technologisch gebied, maar ook op andere gebieden. In feite is het het meest resistente materiaal dat de natuur kent.

Grafeen wordt op de markt gebracht in de vorm van vellen, die worden gebruikt op gebieden zoals elektronica, informatica of luchtvaart, en ook in poedervorm, die wordt gebruikt op gebieden waar geen materiaal van hoge kwaliteit nodig is. Zo zou dit materiaal kunnen worden aangetroffen in talrijke apparaten die ons dagelijks leven omringen, zoals computers, auto’s, mobiele telefoons of stereo-installaties. Het kan ook worden gebruikt voor de fabricage van vliegtuigen, ruimtesatellieten of auto’s, en in gebouwen, waardoor al deze constructies veiliger en resistenter worden, aldus het Graphenano-document. In de elektronica zou het kunnen worden gebruikt om batterijen te maken die langer meegaan en minder tijd vergen om op te laden, en het zou andere materialen kunnen vervangen die momenteel worden gebruikt en meer vervuilend zijn.

Grafeen is namelijk in staat elektriciteit op te wekken met behulp van zonne-energie, zodat het een goede optie zou kunnen zijn op het gebied van schone energie.

Kogelvrije vesten, resistente schoenen, gebouwen, motorfietsen, robotica, lasers, sensoren, treinen, gehoorapparaten, prothesen, voedselverpakkingen, enzovoort zijn enkele van de toepassingen die dit materiaal zou kunnen hebben.

Wat zijn de gevaren en neveneffecten van grafeen?

Volgens studies van onderzoekers van de Brown University en de University of California is een van de gevaren van grafeen het oxideren van dit materiaal. De oxide wordt gevormd wanneer het aan de open lucht wordt blootgesteld en zich door water kan verplaatsen, zoals gemeld in Computer Today.

Een ander negatief effect is op het milieu, aangezien nanodeeltjes van grafeenoxide zich kunnen verplaatsen en kunnen worden verspreid in oppervlaktewateren zoals meren of rivieren. Bovendien onderzochten zij de potentiële giftigheid van grafeen op menselijke cellen en ontdekten dat de gekartelde randen van het materiaal gemakkelijk celmembranen en de huid kunnen doorboren, zowel bij mensen als bij dieren.

“Deze materialen kunnen vrijwillig of onvrijwillig worden ingeademd,” zegt Robert Hurt, professor in de ingenieurswetenschappen en een van de auteurs van de studie. Deze vraag houdt verband met het uit de handel nemen van de maskers in Baskenland en Castilla y León, FFP2-maskers die grafeen bevatten en die op mogelijke longrisico’s zullen worden onderzocht.

Zijn grafeenmaskers gevaarlijk?

Het gevaar van deze maskers, waarvan de distributie is opgeschort, zou kunnen zijn dat de fabrikanten geen “overlappende vellen” hebben gebruikt, maar nanodeeltjes “die mogelijk kunnen worden ingeademd”, verklaart Antonio Osuna, professor aan de Universiteit van Granada en lid van het Instituut voor Biotechnologie. Hoewel wetenschappelijk nog niet veel bekend is over het gebruik van dit materiaal in de maskers, kunnen door gebruikers van de maskers ingeademde nanodeeltjes ontstekingen aan de slijmvliezen veroorzaken, zou moeten worden aangetoond dat deze nanodeeltjes door de filters hiervan heen komen. Het Spaanse agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (AEMPS) heeft echter afgelopen donderdag al verzocht om vrijwillige stopzetting van het op de markt brengen van deze chirurgische maskers met grafeenbiomassa, aangezien de Canadese gezondheidsautoriteiten in een document melding hebben gemaakt van de mogelijke risico’s als gevolg van de aanwezigheid van grafeen of grafeenbiomassa in deze maskers. Daarom voert de AEMPS een onderzoek uit naar het mogelijke risico van het inademen van grafeenpartikels bij het gebruik van deze chirurgische maskers en naar het risico dat dit kan opleveren.

Geef een reactie