Van Dissel en Eugenetica

Ontleend aan De Weltschmerz uitzending
van 02 november 2021 door Eric Boomsma

Wat is Eugenetica

De Eugenics Ideologie, streeft naar genetische rassenzuivering, rasverbetering en uiteindelijk ook depopulatie van de Wereld. De huidige maatschappelijke ontwikkelingen kunnen niet los gezien worden van de ideologie van het Eugenics Genootschap (sinds ongeveer 1800). Vele zeer bekende personen uit de geschiedenis…, maar ook huidige zeer hoog geplaatste functionarissen maken deel uit van het Eugenics gedachtengoed.

Eugenetica was de racistische pseudowetenschap die vastbesloten was om alle mensen die als “ongeschikt” werden beschouwd weg te vagen en alleen diegenen te behouden die voldeden aan een Noords stereotype.

Eugenetica zou een bizar gezelschapsgesprek zijn geweest als het niet op grote schaal was gefinancierd door filantropische ondernemingen, met name het Carnegie Instituut, de Rockefeller Stichting en het Harriman spoorwegfortuin. Zij spanden allen samen met enkele van Amerika’s meest gerespecteerde wetenschappers, afkomstig van prestigieuze universiteiten als Stanford, Yale, Harvard, en Princeton. Deze academici omhelsden de rassentheorie en de rassenwetenschap, en vervalsten en verdraaiden vervolgens gegevens om de racistische doelstellingen van de eugenetica te dienen.

Uitdunning van de Kudde

Er lijkt doelbewust op aangestuurd te worden op – wat binnen de Eugenics Society aangeduid wordt met – “Uitdunning van de Kudde”. Een beangstigend, maar zeer realistische werkelijkheid.

Hitler en zijn trawanten maakten een heel continent tot slachtoffer en roeiden miljoenen uit in zijn zoektocht naar een zogenaamd “Meesterras”. Maar het concept van een blank, blond, blauwogig Noords meesterras stamt niet van Hitler. Het idee werd gecreëerd in de Verenigde Staten, en gecultiveerd in Californië, decennia voordat Hitler aan de macht kwam.

De Rockefeller Foundation heeft het Duitse eugenetica programma helpen oprichten en heeft zelfs het programma gefinancierd waar Josef Mengele aan werkte voordat hij naar Auschwitz ging.

Californische eugenetisten speelden een belangrijke, hoewel weinig bekende, rol in de campagne van de Amerikaanse eugenetica beweging voor etnische zuivering. Eugenetica was de racistische pseudo-wetenschap die vastbesloten was om alle mensen die als “ongeschikt” werden beschouwd weg te vagen en alleen diegenen te behouden die voldeden aan een Noords stereotype. Elementen van de filosofie werden verankerd als nationaal beleid door gedwongen sterilisatie en segregatie wetten, alsmede huwelijksbeperkingen, uitgevaardigd in zevenentwintig staten.

Cold Spring Harbor Laboratories

In 1904 richtte het Carnegie Instituut een laboratoriumcomplex op in Cold Spring Harbor op Long Island, waar miljoenen indexkaarten over gewone Amerikanen werden opgeslagen, terwijl onderzoekers zorgvuldig de verwijdering van families, bloedlijnen en hele volkeren uitstippelden. Vanuit Cold Spring Harbor voerden voorstanders van eugenetica actie in de wetgevende organen van Amerika, evenals in ’s lands sociale dienstverleningsinstanties en verenigingen.

Het Laboratorium wordt nu breder ingezet, maar is nog steeds de basis van de Eugenetica gedachte.

Jaap van Dissel heeft hier jaren gewerkt. Waarmee niet gezegd dat hij de filosofie volledig omarmt, maar enige oplettendheid is wel noodzakelijk.

Dodelijk

De meest voorgestelde methode van eugenicide in Amerika was een “dodelijke kamer” of openbare, plaatselijk bediende gaskamers. In 1918 schreef Popenoe, de geslachtsziektespecialist van het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, mee aan het veelgebruikte leerboek, Toegepaste Eugenetica, waarin hij stelde: “Vanuit historisch oogpunt is de eerste methode die zich aandient de executie… De waarde daarvan voor het op peil houden van het ras moet niet onderschat worden.” Toegepaste Eugenetica wijdde ook een hoofdstuk aan “Dodelijke Selectie”, die werkte “door de vernietiging van het individu door een ongunstig kenmerk van de omgeving, zoals overmatige kou, of bacteriën, of door lichamelijke gebreken”.

Hitler bestudeerde de Amerikaanse eugenetica wetten. Hij probeerde zijn antisemitisme te legitimeren door het te medicaliseren, en het te verpakken in de smakelijker pseudo-wetenschappelijke façade van eugenetica. Hitler was in staat om meer aanhangers te werven onder redelijke Duitsers door te beweren dat de wetenschap aan zijn kant stond. Terwijl Hitler’s rassenhaat uit zijn eigen geest voortkwam, werden de intellectuele contouren van de eugenetica die Hitler in 1924 aannam, gemaakt in Amerika.

Door share2know2learn

Je leert me kennen door te lezen. Ook vindbaar op BRIAR. De veiligste gedecentraliseerde chat die er is. Briarproject.org

Geef een reactie