Bill Gates

Copyright Jeffrey A. Tucker
Jeffrey A. Tucker is oprichter en 
voorzitter van het Brownstone Institute 
en de auteur van vele duizenden 
artikelen in de wetenschappelijke 
en populaire pers en tien boeken 
in vijf talen, het meest recent 
Liberty or Lockdown. 
Hij is ook de redacteur van 
The Best of Mises. Hij spreekt 
veel over onderwerpen op het gebied 
van economie, technologie, 
sociale filosofie, en cultuur.

Interview met Gates

In een verrassend interview, zei Bill Gates het volgende: “We hadden geen vaccins. We hebben vaccins die je helpen met je gezondheid, maar ze verminderen de overdracht maar een beetje. We hebben nieuwe manieren nodig om vaccins te maken.”

Het is vreemd hoe hij over medicijnen spreekt alsof het software is. Probeer het uit, kijk hoe het werkt. Als je een probleem vindt, zet je de technici aan het werk. Elke nieuwe iteratie is een experiment. Vrij om te proberen tot je uiteindelijk (ver)koopt.

Na verloop van tijd zullen we zeker het antwoord vinden op het probleem van het blokkeren of wegvagen van ziekteverwekkers.  Software. Hardware. Toepassingen. Abonnementen! Zo denkt hij, alsof het menselijk lichaam en zijn dodelijke dans met virussen een recent probleem is en we nog maar aan het prille begin staan van het vinden van oplossingen, zonder te beseffen dat deze realiteit al gedurende het hele menselijk bestaan aanwezig is en dat we in de loop van de 20e eeuw enorm veel succes hebben gehad met het minimaliseren van slechte pathogene uitkomsten zonder zijn leiding en weldoenerij. 

In wezen heeft hij lange tijd het idee gepromoot dat de traditionele volksgezondheidsmethoden bedoeld waren voor het analoge tijdperk; in het digitale tijdperk hebben we behoefte aan planning door de overheid, geavanceerde technologie, massabewaking, en het vermogen om mensen te controleren zoals een softwarebedrijf personal computers beheert. 

Gates’ wijze van denken

De meeste mensen hebben er geen idee van hoe zo’n rijk en slim iemand zo duister kan zijn over essentiële zaken van complexe celbiologie. Het hacken van het menselijk lichaam, het verbeteren met uploads en downloads, is zeker een onheilspellender uitdaging dan het uitvinden en beheren van door de mens gemaakte computers. Daarom probeer ik hier de redenen voor Gates’ manier van denken uiteen te zetten. 

Kwetsbaren

De relatieve tekortkomingen van dit vaccin om besmetting en overdracht te stoppen zijn nu welbekend. Er is enige reden om aan te nemen dat zij een beschermende werking althans voor de kwetsbare bevolking bereiken.

Nieuwe manier van vaccins maken

Wat moeten we denken van de passerende verklaring van Gates: “We hebben een nieuwe manier nodig om vaccins te maken”? Laten we eens teruggaan in de tijd om zijn carrière bij Microsoft te bekijken en te zien hoe hij het Windows besturingssysteem in de steigers heeft gezet. In het begin van de jaren negentig werd het gezien als het essentiële brein van de personal computer. Beveiliging tegen virussen maakte echter geen deel uit van het ontwerp, eenvoudigweg omdat nog niet zo veel mensen gebruik maakten van het internet en het dreigingsniveau dus laag was. De browser werd pas in 1995 uitgevonden. De beveiliging van personal computers was niet echt een kwestie waarmee Microsoft zich had beziggehouden.  De verwaarlozing van deze overweging liep uit op een ramp. Tegen het begin van de jaren 2000 zweefden er duizenden versies van malware (ook bugs genoemd) rond op het internet en infecteerden computers met Windows wereldwijd. Ze bedreigden de toekomst van een hele bedrijfstak.  Het probleem van malware kreeg de naam virussen. Het was een metafoor. Niet echt. Het is niet duidelijk dat Gates dat ooit echt begrepen heeft.

Computervirussen lijken in niets op biologische virussen. Om een schone en werkende harde schijf te houden, wil je een computervirus koste wat kost vermijden en blokkeren. Elke blootstelling is een slechte blootstelling. De oplossing is altijd vermijding tot uitroeiing.  Met biologische virussen zijn we geëvolueerd om ze te confronteren door blootstelling en ons immuunsysteem te laten ontwikkelen om ze aan te kunnen. Een lichaam dat alle ziekteverwekkers zonder immuniteit blokkeert, is een zwak lichaam dat bij de eerste blootstelling zal sterven, wat in een moderne samenleving zeker een keer zal gebeuren. Een immuunsysteem dat de confrontatie met de meeste virussen aangaat en zich herstelt, wordt sterker.

Dat is een gigantisch verschil dat Gates nooit heeft begrepen.  Hoe dan ook, de komst van het leger computerpathogenen vormde een fundamentele bedreiging voor zijn trotsste prestatie. Microsoft zocht verwoed naar een oplossing, maar de creativiteit van het malware leger ging te snel voor zijn ingenieurs.  Anderen zagen een kans. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in antivirussoftware deden al zaken sinds de jaren 1990, maar werden in het begin van de jaren 2000 steeds gesofisticeerder. Zodra het internet snel genoeg werd, konden deze softwarepakketten dagelijks worden bijgewerkt. Er kwamen steeds nieuwere bedrijven, elk met een andere methode en een ander marketing- en prijsmodel.  Uiteindelijk werd het probleem grotendeels opgelost op de personal computer, maar dat duurde tien jaar. Zelfs nu nog zijn de producten van Microsoft minder goed beschermd dan die van Apple, en Microsoft is nog niet in de buurt gekomen van een oplossing voor het probleem van spam op zijn eigen e-mail client.  Kortom, het weren van virussen uit computers is de grootste professionele strijd in Gates’ leven. De les die hij leerde was dat het blokkeren en uitroeien van pathogenen altijd de weg vooruit was. Wat hij nooit echt heeft begrepen is dat het woord virus slechts een metafoor was voor ongewenste en ongewenste computercode. De analogie gaat in het echte leven niet op. 

Nadat hij zich eindelijk had teruggetrokken uit de activiteiten van Microsoft, begon Gates op andere gebieden te spartelen, zoals nieuwe rijke mensen plegen te doen. Ze wanen zich vaak bijzonder bekwaam in het aangaan van uitdagingen waar anderen op gefaald hebben alleen maar vanwege hun professionele successen. Ook was hij op dit punt in zijn carrière alleen nog maar omringd door pluimstrijkers die zijn afdaling in chagrijnigheid niet wilden onderbreken.  En op welk onderwerp stortte hij zich?

Virussen uitroeien

Hij zou met de wereld van de ziekteverwekkers doen wat hij bij Microsoft had gedaan: hij zou ze uitroeien! Hij begon met malaria en andere zaken en uiteindelijk besloot hij ze allemaal aan te pakken. En wat was zijn oplossing? Natuurlijk: antivirussoftware. Wat is dat? Het zijn vaccins. Je lichaam is de harde schijf die hij zou redden met zijn software-achtige oplossing.

Hij begrijpt het niet

Aan het begin van de pandemie, merkte ik op dat Gates hard aan het pushen was voor lockdowns. Zijn stichting financierde nu onderzoekslaboratoria over de hele wereld met miljarden dollars, plus universiteiten en directe subsidies aan wetenschappers. Hij investeerde ook zwaar in vaccinbedrijven.  In het begin van de pandemie keek ik naar zijn TED-talks om een idee te krijgen van de opvattingen van Gates. Ik begon me iets verbazingwekkends te realiseren. Hij wist veel minder dan iemand zou kunnen ontdekken door een boek over celbiologie van Amazon te lezen. Hij kon niet eens een basisuitleg op 9e-klasniveau geven over virussen en hun interactie met het menselijk lichaam. En toch was hij hier om de wereld de les te lezen over de komende ziekteverwekker en wat eraan moest worden gedaan. Zijn antwoord is altijd hetzelfde: meer toezicht, meer controle, meer technologie.

Als je eenmaal de eenvoud van zijn kernverwarringen begrijpt, is al het andere wat hij zegt logisch vanuit zijn gezichtspunt. Hij lijkt voor altijd vast te zitten in de misvatting dat de mens een radertje is in een enorme machine die maatschappij heet en die schreeuwt om zijn bestuurlijke en technologische leiderschap te verbeteren tot het punt van operationele perfectie. 

De rijken, hun pretenties, hun invloed: soms charmant, soms weldadig, soms diep kwaadaardig. Gates’ invloed op de epidemiologie is enorm banaal geweest, maar het is onduidelijk of hij dat zelf weet. In feite, denk ik niet dat hij dat weet. In sommige opzichten is dat zelfs nog gevaarlijker.  Lezers zullen er misschien snel op wijzen dat Gates enorm heeft geprofiteerd van de lockdowns en vaccinmandaten, zowel door zijn voormalige bedrijf te zien groeien tot enorme proporties als door zijn aandelenbezit in vaccinproducenten. Dus ja, zijn onwetendheid is rijkelijk beloond. Wat zijn invloed op de wereld betreft, zal de geschiedenis hem waarschijnlijk niet vergeven.



Door share2know2learn

Je leert me kennen door te lezen. Ook vindbaar op BRIAR. De veiligste gedecentraliseerde chat die er is. Briarproject.org

Geef een reactie